Tester og skjema

Her vil du finne tester/helseundersøkelser som vil være aktuelle for rasen, samt alle skjemaer som har med avl og helse å gjøre.

 

Tester og undersøkelser

Navn

Forklaring

Link

HD-røntgen

«Hofteleddsdysplasi er en utviklingsfeil i hofteleddet, der lårhodet (øverst på lårbenet) ikke passer sammen med hofteskåla. Dette kan medføre unormal bevegelighet og slitasje i leddet, slik at leddbrusken slites, og forkalkninger oppstår.» (nkk.no)
Norsk Dalmatiner Klubb anbefaler at alle dalmatinere røntges, uavhengig om de skal brukes i avl eller ikke. Hunder med HD bør ikke brukes i avl. Les mer om HD her
Rekvisisjon til røntgen bestilles via «min side» på NKK.no
Fargegen
De mest aktuelle testene for dalmatinere i Norge vil være  test for gult gen "e"(yellow/ white-cream-red-apricot) samt test for brunt gen "b" (black vs. brown/chocolate/liver). Dette kan være aktuellt om hunden er sorttegnet, har to sorte foreldre og man ønsker å vite om hunden kan gi brune valper.
Fargen har ingenting med helse å gjøre, men gule prikker er diskvalifiserende feil, og hunder med den fargen kan ikke avles på eller stilles ut - derfor ønsker man ikke å parre to bærere.
Testen gjøres ved å gni en vattpinne som man får tilsendt på innsiden av hundens kinn, denne sendes da tilbake for å testes.
Link til VetGen
LUA
For å få registrert LUA resultater hos NKK og på dogweb krever det litt mer jobb en ved ett
vanlig kull. Valpene må DNA testes og prøvene må sendes til Laboklin i Tyskland. Som er de eneste NKK godkjenner for resultater av DNA testen, for å finne ut om en valpene er LUA eller ikke. Les om lua her.
Fremgangsmåte ved registrering av LUA kull finner du her
Skjema

Navn

Forklaring

Link

Prøver til forskningGjelder ved nyresvikt, hjertesvikt og andre sykdommer. Skjema ligger her
KullrapportskjemaFor fødte kull som skal meldes inn til avlsrådet. Vi ønsker at alle dalmatinerkull meldes inn, uavhengig om det har vært formidlet gjennom klubben eller ikke. Skjema ligger her
ValpeformidlingFyll ut dette skjemaet for å formidle valper gjennom NDK.Skjema ligger her
HelseskjemaEr dalmatineren din syk? Ved å melde fra om sykdom hos din dalmatiner bidrar du til å styrke videre avlsarbeid i rasen.Klikk her for å fylle ut skjema

Comments are closed.