Kløvkoppen

 

klovkoppen

Norsk Dalmatiner klubb ønsker å belønne aktiv bruk av dalmatineren, vi har derfor satt opp en premie i form av en turkopp i tre for alle som kløver mer enn 20 mil i løpet av et år med hunden sin. På denne siden vil du finne informasjon om hvordan du kan delta, se tidligere vinnere, og lese om kløving som aktivitet. 

Har du lyst til å delta? Les dette:

  • Informasjon  sendes på mail til ninahedvig@outlook.com innen 31. desember  2024. Merk mailen med «kløvkoppen 2024».
  • Dette skal være med: Legg ved bilde(r) av hunden fra en eller flere av turene med kløv, hundens navn, alder og stamtavlenavn, liste over turer (dato/sted/km/ca.vekt i kløv).
  • Vi ønsker at du som sender inn skriver  om en eller flere av kløvturene dere har vært på som kan publiseres i Dalmatiner-Nytt og på hjemmesiden til glede og inspirasjon for andre, samt sender inn noen bilder.
  • Krav for å delta: Hunden må være fylt to år før første kløvtur, og eier må være medlem av Norsk Dalmatiner Klubb.

Kløvkoppen deles ut på klubben sitt spesialutstilling Show 101.

Vi har akkurat nå mange kopper, men uten logo – hvis du kan, eller vet om noen som har lyst til å gravere logo (eller bare tekst) på koppene blir vi veldig glad:) 

På grunn av dette vil koppene som deles ut i år foreløpig være «generiske».

 


Tidligere vinnere:

 

 

 

 

 

 


Litt om kløving

Hva er en kløv?
En kløv er kort fortalt en ryggsekk til hunden. På lengre turer kan hunden bære sin egen mat og eget utstyr, på kortere turer kan hunden bære varer hjem fra butikken, bære eiers og egen niste på skogsturer osv. Det er en fin måte å la hunden få bruke seg litt ekstra, og gi den en arbeidsoppgave.

Hvilke hunder kan kløve?
Alle hunder kan kløve, så fremt de er friske i kroppen. En kløv med vekt i belaster, og det er derfor lurt å ta røntgen hundens albuer (da det er foran vekten i hovedsak ligger ved kløving) og hofter før den blir utsatt for slike belastninger. Da vet man hva man har å forholde seg til, og man vet at man ikke belaster en hund som ikke bør kløve.

Når kan jeg begynne med kløv?
Dalmatineren er en stor rase, som trenger tid til å utvikle seg. Hunden bør være ferdigutvokst, og det er ikke hunder av vår rase før de er over 2 år gamle. Når hunden er 2 år kan man begynne å venne den til kløven. Hunden må ha fylt 2 år for å delta i Kløvkoppen.

Hvordan pakke en kløv:
Det er viktig at vekten er så lik som mulig i hver kløvpose, slik at den ligger mest mulig stabilt på hunden. Når kløven pakkes kan man legge den over en stolrygg eller sitt eget lår for å være sikker på at den er pakket likt. Man kan også veie innholdet.
De fleste hunder venner seg fort til selve kløven, men det er med kløving som med all annen belastende aktivitet viktig å starte gradvis. En pakker derfor ikke kløven full på første tur, her er det viktig med en gradvis opptrening. Det går for eksempel an å bruke en liten (full) vannflaske i hver kløvpose i begynnelsen, og øke gradvis derfra. Risposer er også fine å bruke, da de er myke uten kanter.

Hvor mye kan hunden bære?
Hvor tungt man kan laste kløven avhengiger av flere ting. Lengen på turen, terrenget, hundens alder og kondisjon er faktorer som spiller inn.
Inntil 25% av hundens kroppsvekt vil være nok for de fleste hunder, avhengig av tidligere nevnte faktorer og god opptrening.

Hvilken kløv skal jeg velge?
Det er mange forskjellige kløv på markedet, og det er viktig å finne den kløven som passer din hund og ditt bruk best. Det finnes kløv med store vesker, for lange turer der hunden skal bære mye, og det finnes kløv med mindre vesker som passer best på kortere turer, og som ikke begrenser hunden like mye som en stor kløv gjør.
Det er viktig at kløven ikke hemmer bevegelsene, ikke gnager under albuene og andre steder, og at vekten i hovedsak ligger over skuldrene, og ikke ryggen. Prøv flere på hunden før du kjøper, og rådfør deg med noen som vet hvordan den skal ligge. De fleste kløv av god kvalitet har vesker som skråner nedover mot fronten av hunden for å hjelpe vekten å fordeles riktig, altså er ikke veskene firkantede, slik som på mange av de billigste variantene.

Er kløving en aktivitet du ser du kommer til å drive mye med kan det være en god idè å kjøpe en kløv som er spesialtilpasset din hund, blant annet seleverkstedet.no tilbyr dette. Ellers er det mange gode kløv på markedet, men som skrevet over, prøv på hunden og rådfør deg med de som kan det.

God tur!

 

Comments are closed.