FAQ

Ofte stilte spørsmål

1. RØYTER DALMATINERE?
Ja, dalmatinere røyter hele året. At hårene er korte gjør ikke saken bedre da de også er stive og setter seg fast i de fleste tekstiler. Det at de er hvite gjør røytingen ytterligere plagsom da de synes meget godt. Mange vil si at røytingen er det største minuset ved rasen. Man kan imidlertid redusere problemet noe ved å børste hunden daglig, eller et par ganger i uken. Den mest egnede børstetypen er av gummi med små gummiknotter. Den får du kjøpt i de fleste dyrebutikker. Det er også viktig for pelsen at du gir fôr av høy kvalitet (se pkt. 4)

2. TRENGER EN DALMATINER MYE STELL?
Foruten den ovennevnte børstingen må man klippe klørne ca annenhver uke. Den hvite fargen til tross holder dalmatineren seg overraskende ren uten noen hjelp fra oss. Å vaske hunden med såpe for ofte er faktisk skadelig for huden da det forstyrrer det naturlige fettlaget. Dalmatineren har ikke noen ekkel hundelukt, den kan faktisk lukte riktig så godt. Alt i alt kan man si at dette er en rase som krever minimalt med stell.

3. HVOR MYE MOSJON TRENGER EN DALMATINER?
Dalmatineren er en temmelig aktiv hund og trenger relativt mye mosjon. Hvor mye varierer selvfølgelig fra hund til hund, men de bør ha minst en real tur hver dag, og  flere småturer. Alt etter som man har hage hvor hunden kan lufte seg, eller bor i leilighet. En ting som er verdt å merke seg er at dalmatineren som alle andre hunder, blir vel så sliten av mental trening som av fysisk trening. Er du syk eller av andre grunner ikke orker å gå så mye ut en periode  kan du like så gjerne trimme hunden hjemme i stua med f. eks lydighetsøvelser eller søkeøvelser.

4. HVA SLAGS FÔR SKAL JEG GI?
Det anbefales ikke å bruke hermetisert fôr da dette som regel ikke inneholder alle de nødvendige næringsstoffer. Noen hunder kan være allergiske mot en eller flere ingredienser i det fôret de bruker. Løsningen på dette problemet blir å prøve andre fortyper til man finner ett som hunden ikke reagerer på. Det finnes mange merker å velge imellom, både av råfôr, og tørrfôr av bra kvalitet. Hva en hund fungerer optimalt på er individuelt, men man bør ta hensyn til hundens alder og størrelse når det kommer til valg av fôr. Se mer her.

5. KAN JEG GI MENNESKEMAT?
Med mindre du har fått beskjed av veterinæren om å gi en spesialdiett som består av såkalt menneskemat, bør du kun gi hunden dette i små porsjoner. Dalmatinere, spesielt tispene, kan være matvrak av dimensjoner, og legger lett på seg. Menneskemat inneholder ikke alltid det hunden trenger og blir i grunnen tomme kalorier. Det er dessuten dyrt å fore på rester, men en kan selvfølgelig spe på med noe (ikke krydret eller salt). Man kan lage hjemmelaget mat. OBS alle vitamin og mineralbehov må dekkes, og det anbefales å søke råd hos noen som kan dette før en slik diett påbegynnes.

6. HVOR OFTE BØR JEG FÔRE DALMATINEREN?
Som nevnt over er dalmatineren som sådan et matvrak og bør ikke ha fri tilgang på fòr, men mates gjerne morgen og ettermiddag/kveld  (voksen hund, valper fôres hyppigere, dette vil oppdretter gi informasjon om). For detaljer se foring.

7. HVOR MYE MÅ JEG REGNE MED I FÔRUTGIFTER?
Du må regne med 500-900 kr i måneden i forutgifter. Dette varierer selvfølgelig etter størrelse og aktivitetsnivå på hunden og etter hvilket fôr du har valgt.

8. EGNER DALMATINEREN SEG SOM BYHUND?
Så absolutt. Bare hunden får den trimmen den trenger, og lufte seg tre-fire ganger om dagen, kan den fint bo i leilighet.

9. ER DALMATINERE HYPERAKTIVE?
Dalmatineren er en meget aktiv rase. Hvis hunden ikke får det som trengs av mosjon og mental stimuli vil den sannsynligvis virke ganske slitsom på sine eiere. I dette hensende er lydighetstrening  (hverdagslydighet) viktig, da de ved dette lærer seg grenser for hva den får lov til.

10. LIKER DALMATINERE Å SVØMME?
Som regel liker de det, og de er utmerkede svømmere. Hunden bør tørkes, hvis ikke kan pelsen bli noe misfarget om den er fuktig lenge, spesielt kinn og hode. Etter et saltvannbad bør den dessuten skylles. Hvis dalmisen din svømmer mye, bør du være oppmerksom på at våte ører kan føre til ørebetennelse, det er derfor lurt å alltid tørke ørene etter bading eller tur i regnet.

11. HVORDAN GREIER DALMATINERE SEG I KALDE TEMPERATURER?
Dalmatineren er en kortpelset hund uten underull og bør ikke være ute i kulda i for lange perioder, spesielt ikke hvis den er stillesittende (i bilen eller bundet opp). Er hunden derimot i bevegelse tåler den temperaturer ned til -20C.  Men vil nok gi uttrykkfor  kulden ved å løfte på bena etter kort tid.  Det er ikke dumt å gå til innkjøp av dekken og potesokker til vinterbruk.

12. KAN DALMATINEREN BO UTE?
Dalmatineren er en meget menneskekjær hund og vil nok ikke trives i et hundehus i hagen. En typisk dalmatiner holder seg innenfor en radius på tre meter rundt mennesket sitt, hvis mulig, og får den ikke gjøre det store deler av døgnet, blir den en ulykkelig dalmatiner. Om vinteren kan den dessuten av fysiske årsaker ikke bo ute (se punkt 11)

13. BØR JEG TRENE LYDIGHET MED DALMATINEREN MIN?
Som de aller fleste hunder har også dalmatinere godt av litt lydighetstrening. De er av natur noe egenrådige, og hvis man ikke setter tydelige grenser overfor hunden, vil den nok utvikle denne siden videre. Hunder er flokkdyr. Den er avhengige av å bli ledet. Det er helt feil å tro at en hund blir lykkelig hvis den får masse frihet. En hund  blir lykkelig av å vite hvilken plass den har i flokken. I en hundeflokk er det ikke noe som heter likestilling. En er leder og de andre er under. Hvis man skaffer seg hund må man være forberedt på å være leder. Grunnleggende lydighet er nødvendig for å befeste ditt lederskap. Lederens rolle er f.eks. å hilse først på fremmede, bestemme hvem som får komme inn, spise først, gå inn/ut av døren først , ta initiativ til lek, tur osv.

14. HVOR GAMLE BLIR DALMATINERE?
Dalmatinere lever vanligvis til de er 11-13 år gamle, men de kan bli opptil 15-16 (dette er imidlertid sjeldent)

15. ER DALMATINEREN EN BARNEVENNLIG HUND?
Dalmatineren er en god familiehund som passer godt sammen med barnefamilier. Men husk at små barn aldri skal være alene sammen med en hund. En voksen må sette spillereglene for samværet, også fordi at små barn ofte kan være til plage for hunden. Valper av alle raser har spisse tenner og kan i lek komme til å rifte / bite barnet.

16. HVOR STOR BLIR EN DALMATINER?
Det er relativt stor variasjon i størrelse. I høyden kan de være alt mellom 52 og 64 cm. Vekten varierer fra 23 til 40kg. Tispene er generelt mindre. Hannhundene blir naturligvis større og sterkere.

Comments are closed.