Tester og skjema

Her vil du finne tester/helseundersøkelser som vil være aktuelle for rasen, samt alle skjemaer som har med avl og helse å gjøre.

 

Tester og undersøkelser

 

HD-røntgen

«Hofteleddsdysplasi er en utviklingsfeil i hofteleddet, der lårhodet (øverst på lårbenet) ikke passer sammen med hofteskåla. Dette kan medføre unormal bevegelighet og slitasje i leddet, slik at leddbrusken slites, og forkalkninger oppstår.» (nkk.no
Norsk Dalmatiner Klubb anbefaler at alle dalmatinere røntges, uavhengig om de skal brukes i avl eller ikke. Hunder med HD bør ikke brukes i avl. Les mer om HD her.

Rekvisisjon til røntgen bestilles via «min side» på NKK.no


Fargegen

De mest aktuelle testene for dalmatinere i Norge vil være  test for gult gen «e»(yellow/ white-cream-red-apricot) samt test for brunt gen «b» (black vs. brown/chocolate/liver). Dette kan være aktuellt om hunden er sorttegnet, har to sorte foreldre og man ønsker å vite om hunden kan gi brune valper.

Fargen har ingenting med helse å gjøre, men gule prikker er diskvalifiserende feil, og hunder med den fargen kan ikke avles på eller stilles ut – derfor ønsker man ikke å parre to bærere.

Testen gjøres ved å gni en vattpinne som man får tilsendt på innsiden av hundens kinn, denne sendes da tilbake for å testes.

Link til VetGen


LUA

Fremgangsmåte ved registrering av LUA kull finner du her


 

Skjema

Prøver til forskningnyresvikt, hjertesvikt og andre sykdommer

Kullrapportskjema – For fødte kull

Skjema for valpeformidling  – fyll ut for å annonsere valper og kull på våre sider. 

Helseskjema – Er dalmatineren din syk? Fyll ut skjema som blir sendt direkte til avlsrådet.


Artikler

Informasjon om HD

Informasjon om HD-indeks 

Comments are closed.