LUA – Low Urine Acid dalmatinere

På denne siden finner du informasjon om LUA-dalmatinere, samt hvordan LUA-kull testes og registreres. 

Alle dalmatinere har i utgangspunktet et defekt/mutert gen (SLC2A9)som gjør at de produserer urinsyre med et høyere syrenivå enn andre raser. Dette gjør at de har anlegg for å produsere urater, en spesiell form for urinsten.  Hos andre raser blir proteiner i maten (puriner spesifikt) brutt ned i leveren og blir til ett sluttprodukt som heter allantoin. Allantoin blir utskilt via nyrene og er oppløselig i urinen i blæren. Hos dalmatineren stopper nedbrytningen ett steg før, i urinsyren. Noen ganger, i særlige konsentrasjoner og PH-forhold kan det dannes et salt, kalt urat, i blæren. Urater kan danne krystaller som igjen kan klumpe seg sammen til å bli stener. Blir disse store nok kan de blokkere urinrøret, som leder urinen fra blæren og ut. Denne blokkeringen skjer oftere hos hannhundene en tispene, da hannhundene har et smalere og lengre urinrør.

LUA

På 1970 tallet ble en dalmatinertispe parret med en pointerhannhund, og slik fikk man med et normalt SLC2A9 gen fra pointeren. Denne kombinasjonen er grunnlaget for all LUA-avl i dag. Det var kun denne pointeren som ble krysset inn, videre i prosjektet ble det bare brukt renrasede dalmatinere. LUA-dalmatinere er dermed 99.99% renrasede, registreres i NKK, og kan delta på aktiviteteter (fks utstilling) på lik linje med andre dalmatinere. SLC2A9 genet, som er det som har blitt med videre fra pointeren, gjør at lua-dalmatinerne har normale nivåer av urinsyre i blod og urin. L

I Norge finnes det nå noen LUA-dalmatinere, og den første parringen mellom en «vanlig» dalmatinertispe og LUA hannhund ble gjort i 2020. For å finne ut hvilke valper i ett kull som er LUA foretas det en gentest før valpene leveres fra oppdretter.

 

Fakta om LUA på Svenska Dalmatiner-Sällskapet sin side

LUA Dalmatians – gruppe på facebook med mye informasjon

Les om norges første LUA-dalmatinere her

 

Fremgangsmåte ved registrering av LUA kull

 

For å få registrert LUA resultater hos NKK og på dogweb krever det litt mer jobb en ved ett
vanlig kull. Valpene må DNA testes og prøvene må sendes til Laboklin i Tyskland. Som er de eneste NKK godkjenner for resultater av DNA testen, for å finne ut om en valpene er LUA eller ikke.

Det kreves ikke blodprøver, DNA testen taes med sterile vattpinner som Laboklin sender deg sammen med skjemaer som må fylles ut. Alt må gjøres i en viss rekkefølge for at det skal bli godkjent. Valpene må registreres og ID merkes tidlig hvis du vil ha svar på DNA testene i god tid før valpene er leveringsklare.

Her er en liten oversikt:

  1. Valpene må registreres i NKK.

  2. ID merkingen må gjøres for at kullet skal bli ferdig registrert. Hvis du vil ha svar på DNA
    testene i god tid før valpene reiser bør du ID merke en god del tidligere enn du vanligvis gjør.

  3. Prøveutstyr må bestilles hos Laboklin.com – under genetics – hereditary disesases – dog – Hyperuricosuria (HUU/SLC). Husk å å registrere kennelnavnet ditt, da får du rabatt på prøvene. Prøveutstyret kan bestilles så snart du vet antall valper som skal testes,

  4. Hente ut skjema på NKK under helsetester for hver valp. (Kullet må altså være ferdig registrert før du kan bestiller skjema for hver valp i kullet). https://www.dogweb.no/requisition/order/entry

  5. Ta med pakken med DNA testutstyr fra Laboklin og skjemaene fra NKK til veterinæren. Ta også med skjemaet som har oversikt over valpene sitt registreringsnummer og id nummer, så det ikke blir så vanskelig å holde orden på hvem som er hvem av valpene for veterinærklinikken.

  6. Veterinæren skal fylle ut papirene fra Laboklin og NKK. Viktig ellers får du ikke godkjent resultatene hos NKK.
    Skjemaene fra NKK skal ikke sendes til laboklin, de skal du beholde til du får resultatene fra Laboklin.

  7. Når du får resultatene fra Laboklin, sjekk at de ligger i PDF filer for hver valp, ellers godkjenner ikke NKK resultatene. Får du de ikke i PDF filer be Laboklin ordne det.

  8. Scann inn de ferdige helseskjemaene fra NKK som veterinæren har fylt ut, send de så inn på mail sammen med PDF filene med resultatene fra Laboklin til dna@nkk.no

Etter noen dager vil resultatene vises i dogweb på hunden sitt navn.

 

Comments are closed.