Gode råd til deg som er på utkikk etter ny valp

 

Har du mulighet råder vi deg til å forsøke å se så mange kull som mulig, men gi klar beskjed om at du er i tenkeboksen slik at oppdretter ikke får et inntrykk av at du har bestilt valp.

Klubben ønsker at så mange oppdrettere som mulig skal formidle sine valper gjennom vår egen valpeformidling. For å få dette til har vi svært få krav til foreldredyrene. Verken valpeformidler eller andre oppdrettere vil eller kan råde deg med hensyn til hvilken oppdretter du bør velge å kjøpe fra. Det er derfor opp til deg å bruke tid før du bestemmer deg for hvilken valp du ønsker skal bli din.

Det viktigste er selvfølgelig at du får god kontakt med oppdretter og at kjemien mellom dere stemmer. Dette er et menneske du skal ha som ”støttekontakt” i mange år fremover når det gjelder hunden du kjøper. Husk at en seriøs oppdretter aldri vil love deg at du får en kommende ”stjerne” eller at en hund fra denne kennelen aldri vil forårsake problemer, verken helsemessig eller når det gjelder oppførsel. Det sier seg selv at dette kan ingen love, da en hund er et levende vesen, og kan vise seg å utvikle negative egenskaper som ingen kunne vite om på forhånd.

Skulle problemer oppstå på et senere tidspunkt er det viktig at oppdretter tar tak i problemene sammen med deg, og ikke fraskriver seg alt ansvar.

Det er en fordel at valpekjøper vet hva han skal spørre om når han møter en oppdretter og dennes valper for første gang. De fleste oppdrettere setter faktisk pris på å få spørsmål, og svarer gjerne på dem. På samme måte vil en ansvarsfull oppdretter også spørre deg om dine planer for hundeholdet, og ikke minst om du har tenkt på om du har tid og anledning til å ha hund. Dessuten bør oppdretter gi deg mye nøktern informasjon om rasen og dens særtrekk. Alle raser har sine spesielle egenskaper, og det er viktig at du får vite hva du kan vente deg, slik at du blir klar over om dalmatineren er den rette rasen for deg.

Spørsmål av viktighet, og som du bør stille er følgende:

1. Spør om å få hilse på valpenes mor. Hvis valpene er svært unge, 3-4-uker, kan hun virke vaktsom, men prøv da og hils på henne en gang til når valpene er eldre, da bør hun være trygg og vennlig. Morens oppførsel har stor innvirkning på valpene og er derfor svært viktig.

2. Spør oppdretter om faren til kullet. Hvis han ikke bor hos oppdretter kan det være en fordel å hilse på ham også hvis du har mulighet. Mentale egenskaper er svært arvelige, og disse er det aller viktigste for om du skal få et ”lykkelig hundeliv”.
3. Spør om mor og far har hatt kull tidligere og om hvordan disse valpene har utviklet seg. Har du mulighet kan du gjerne hilse på noen av dem også. Da får du jo et inntrykk av om eierne er fornøyde med både hund og oppdretter.

4. Spør om foreldrenes og deres kullsøskens helse. Det er ikke bare H.D. resultater som er viktige, men også om de har hatt lidelser og sykdommer som har gjort det nødvendig med stadige dyrlegebesøk.

5. Spør om oppdretter kan gi deg tips om hvordan du skal trene valpen, hvor tidlig du skal begynne og om hva som er lurt å trene inn. Det er viktig at din oppdretter kan gi deg gode råd i den første valpetiden. Dette forutsetter at oppdretter har erfaring med og er interessert i de vanligste problem som oppstår hos en førstegangseier av hund.

6. Velger du å ta en tispevalp på fôr, må du være ekstra nøye med å få en detaljert avtale, gjerne på skjema utferdiget av
Norsk Kennel klubb. Vi anbefaler deg å tenke deg godt om og lese kontrakten nøye.
Skulle du besøke et kull som bor hos en forvert må du få full klarhet i hvem som er din kontaktperson og juridisk
ansvarlig for salget. Ønsker oppdretter en detaljert avtale om fremtidig bruk av hunden i avl etc. kan du spørre en i klubbens styre eller avlsråd eller eventuelt Norsk Kennel Klubb om råd før du undertegner en kontrakt. Du kan også spørre hvorfor hvis valpen du ønsker å kjøpe avviker i pris fra den vanlige pris på dalmatinervalper (spør avlsrådet om den) .

7. Når du besøker et valpekull bør valpene være velstelte og i godt hold. De bør også være tillitsfulle og kontaktsøkende. Det er sjelden å se en dalmatinervalp på bare noen uker, som ikke tar kontakt med fremmede.

8. Les også nøye reglene for valpeformidling som du finner på formidlingssiden..

Vi håper dette kan være til hjelp når det gjelder å velge valp og ønsker deg lykke til!

Hilsen Styret og Avlsrådet i Norsk Dalmatinerklubb.

Comments are closed.