En allsidig rase

Dalmatineren er en ypperlig brukshund, som liker å jobbe når man trener lystbetonet og på hundens premisser. Dalmatineren er en lettlært, kvikk og glad hund som liker å bruke hodet sitt, og den kan fint brukes innenfor de aller fleste hundeaktiviteter. Mange dalmatinere deltar også i konkurranser med gode resultater. Man trenger ikke konkurrere for å ha en morsom aktivitet sammen med sin hund. Hovedsaken er å ha det gøy med hunden sin. De aller fleste hundeklubbene rundt omkring i landet arrangerer ofte forskjellige kurser og har gjerne faste treningskvelder for sine medlemmer.

 

Agility

eddy

 

Agility er en spennende og fartsfylt hundesport. Opprinnelig kommer denne sporten fra Storbritannia, hvor den ble vist som et underholdningsinnslag i en pause under Crufts Show i 1977, men har siden den gang vokst seg stor verden over. Til Norge kom sporten i 1986, og er Norges raskest voksende hundesport. Agility utøves på en agilitybane, der hindre blir satt i system etter bestemte regler. En mane kan bestå av bom, møne, vippe, slalåm, tunell (rør og pølse), bord og forskjellige typer hopphinder satt i system og kombinasjoner. Det er da om å gjøre for hund og fører å komme seg igjennom en bane.

Lydighet

lydighet1

 

De fleste ønsker seg en lydig hund som fungerer bra i hverdagen. Det å trene lydighet med hunden er viktig selv om man ikke har noen planer om å konkurrere. Når du trener lydighet med din hund vil du opparbeide en fin kontakt med den, som du vil få brukt i mange sammenheng.
En lydig hund er en lykkelig hund! 

Rally lydighet

 

Rallylydighet er en hundesport for de som ønsker en fin aktivitet som er både morsom og lekende. De fleste øvelsene i rallylydighet er korte lydighetsøvelser som f.eks. sitt, bli, dekk, lineføring/fri ved fot. Og trikseøvelser som f.eks. slalåm mellom beina. Etter hvert oppover i klassene kommer også noen agility-øvelser med. Som f.eks. hopp, tunell og slalåm.Hver øvelse har sitt skilt, som i en konkurranse blir satt ut i en bane som dommeren har laget. Banene er nye for hver gang, slik at fører aldri vet hvilke kombinasjoner som kommer, og derfor må ha trent inn alle øvelsene på forhånd. Det gir fører en ekstra mental utfordring at løypen har ny design ved et hvert stevne. Konseptet av flere sammenhengende øvelser, som ikke blir avbrutt av ordre fra dommere, krever en god kontakt og godt samarbeid mellom hund og fører.

 Freestyle

freestyle

 

Freestyle er en fascinerende blanding av lydighet, kreativitet og musikk. Dette er en relativt ny hundesport i Norge, som går ut på å sette sammen et fritt lydighetsprogram til musikk. Fører og hund ”danser” et eget program til musikk. I tillegg til lydighetsøvelser krydres dansen i stor grad av diverse triks. Under dansen kan hunden føres på alle sider av fører, både venstre og høyre, i tillegg til foran og bak. Eksempler på øvelser er slalåm mellom beina, at hund og fører snurrer rundt, hunden hopper over ben og armer, rygging og stå på to ben.
Et freestyleprogram skal vise ekvipasjenes samarbeid og gledesfylte relasjon og skal utgjøre en spennende og kreativ oppvisning som er underholdende for så vel publikum som for fører og hund.

Spor

SPOR

 

Alle hunder kan gå spor. Spor er en brukshundorientert oppgave der hund og hundefører skal følge et spor som er lagt av et menneske eller et dyr.
Spor er en ypperlig måte å trene hunden mentalt, samt fysisk. Hensikten med å trene hunder til å gå spor er primært for å finne igjen mennesker som enten har gått seg vill eller har rømt, og dyr som kan være skadd etter påkjørsel eller jakt. Spor er også en meget populær form for hundesport, og et morsomt alternativ til lydighetstrening.

Road trial

roadtrial

 

Road Trial er en aktivitet med hest, fører og hund. Dette er faktisk den hundesporten som er eksklusivt for dalmatineren. Road Trial ble startet i USA på 1930 tallet av en liten skare av entusiaster som ville vekke til live igjen dalmatinerens bruksområde som vognhund. I dag arrangeres det konkurranser i USA, Canada og England. Det konkurreres med hest og vogn, og hest og rytter. Konkurransen går ut på at man skal kunne utføre lydighetsmomenter fra hesteryggen med blant annet sitt og dekk.
Hunden skal følge hesten i hasene eller rett bak, den skal også kunne følge hest og rytter i tempoøkning over lengre strekninger, og den skal også kunne klare å passere forstyrelser uten å forlate sin posisjon ved hestens haser.

 Kløv

klovkoppen

 

En kløv er kort fortalt en sekk eller sal som hunden bærer over skuldrene. Den har en pakkpose på hver side forbundet med et stykke over skuldrene. Det er viktig at kløven pakkes riktig og med lik vekt i pakkposene. En godt trent kløvhund kan bære noen kg i sekken.
Det er også viktig og ikke å begynne å belaste hunden med vekt før den er over 2 år gammel. Som et tiltak for å fremme aktiv bruk av dalmatineren er det satt opp en premie fra Norsk Dalmatiner Klubb til alle som kløver mer enn 20 mil i løpet av et år med hunden sin. Les mer om dette her.

Comments are closed.